Infographic of animatievideo kiezen?
Geschreven door: Anne Maurits
Wat is een infographic?
Wanneer je het woord ‘infographic’ goed bekijkt, kun je hier twee woorden uithalen. ‘Info’ staat voor informatie en ‘graphic’ staat voor grafisch ontwerp. Met een infographic kun je dus op een creatieve manier informatie overdragen. Je kunt een infographic goed vergelijken met een poster of flyer, maar dan vaak met meer tekst, cijfers, grafieken of tabellen.
Wanneer kiezen voor een infographic?
Een infographic kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. Waarom zou je dan een infographic kiezen als communicatiemiddel? We zetten wat voordelen op een rij:
Overzicht
Het doel van een infographic is om een overzichtelijk geheel te creëren. Schep orde in de chaos en breng alle belangrijke informatie samen.
Eye-catchers
Laat met infographic in één oogopslag belangrijke informatie opvallen. Dit is handig wanneer je van je doelgroep weet dat die weinig tijd heeft of kwijt wil zijn.
Snelheid
Hiermee bedoelen we dat jouw doelgroep snel iets kan teruglezen of op kan zoeken met een infographic.
Naamsbekendheid en SEO
Infographics zijn gemakkelijk te delen op sociale media. Mooi uitziende afbeeldingen die ook nog eens informatief zijn, zijn populair. Gedeelde content zorgt voor een grote naamsbekendheid en backlinks naar je website.
Lees hier 5 manieren waarop je een infographic in kunt zetten.
Wat is een animatievideo?
Geanimeerde video’s worden al tientallen jaren gemaakt. Tegenwoordig is de meest bekende vorm de getekende animatievideo. Geïllustreerde figuren worden met handige software tot leven gebracht.
Wanneer kiezen voor een animatievideo?
Video is een communicatiemiddel dat steeds populairder wordt. Waarom is dat eigenlijk? Dit zijn in ieder geval 3 voordelen van een animatievideo:
Details
Een van de belangrijkste voordelen van animatievideo’s is dat je belangrijke details uitvoerig kunt uit- én toelichten. Met illustraties en animaties kun je bijvoorbeeld inzoomen op een belangrijk onderdeel van jouw product.
Storytelling
Video leent zich uitstekend voor een stukje storytelling. Een verhaal met een begin, middenstuk en eind blijft goed hangen bij de doelgroep en is mede daarom een veelgebruikt middel in de marketing.
Toon en muziek
Geluid beïnvloedt wat mensen voelen en denken. In een animatievideo kun je daarop inspelen door bepaalde muziek te gebruiken of te letten op de intonatie van een voice-over.
Zo schrijf je het script voor je animatievideo.
De keuze maken
Zowel infographics als animatievideo’s zijn perfecte middelen om jouw boodschap over te brengen. We zetten wat afwegingen voor je op een rij, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.
De afwegingen op een rij
Deze drie vragen zullen je helpen de juiste beslissing te maken.
Wat is je doel?
Informeren, inspireren, aansporen tot actie, aanzetten tot denken, amuseren, instrueren… Het zijn allemaal doelen die communicatiemiddelen kunnen hebben. Niet elk middel heeft hetzelfde effect.
Wil je bijvoorbeeld enkel informeren, instrueren, amuseren of inspireren? Dan is een infographic een goede optie. Je doelgroep kan rustig alle informatie tot zich nemen en kan ermee doen wat hij wil en wanneer het uitkomt.
Heb je al een Call To Action in gedachten? Waarschijnlijk is het dan je doel om je doelgroep iets te laten doen. Je doel is dan om nieuwsgierig te maken naar meer of aan te zetten tot actie. Denk hierbij aan ‘Vraag de brochure aan’ of ‘Neem contact op’ of ‘Probeer nu 14 dagen gratis’. Video’s lenen zich perfect voor zulke doeleinden.
Wie wil je bereiken?
Leeftijd, opleidingsniveau of geslacht kunnen bepalend zijn bij de keuze voor een communicatiemiddel. Bepaalde doelgroepen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met lezen. In dat geval biedt een animatievideo uitkomst. Target je hogeropgeleiden? Zij zitten doorgaans vaak op LinkedIn en daar zijn infographics onwijs populair.
Op welke online en offline plekken wil je zichtbaar zijn?
Ook dit heeft te maken met wie je wilt bereiken. YouTube is nog steeds een ongekend populair platform, maar lang niet iedereen gebruikt dit. Hetzelfde geldt voor Facebook en LinkedIn. Daarom zul je eerst een goed onderzoek moeten doen over waar je doelgroep zich bevindt. Daarna onderzoek je of infographics of animatievideo’s het goed doen op die platforms. Infographics zul je in ieder geval niet tegenkomen op TikTok!
Infographic of animatievideo: welke kies jij?
We hebben de voordelen en overwegingen voor je op een rij gezet. Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld van infographics en animatievideo’s. Beantwoord de vragen die wij hebben gesteld en bepaal welk middel het best past: een infographic of animatievideo?
Heb je de keuze gemaakt, maar ben je zelf niet kundig genoeg om deze middelen te creëren? Uiteraard kunnen wij je helpen. Of laat je inspireren door deze voorbeelden.