Zo schrijf je het script voor een animatie video

Illustratie Blog Script Schrijven Tekengebied 1
Gepubliceerd op: 22-07-2022

Geschreven door: Anne Maurits

Zo schrijf je het script voor een animatie video

Je gaat een animatie video maken. Dat is slim, want video is een populair communicatiemiddel. Bij het maken van een animatie komt veel kijken. Eén van de belangrijkste onderdelen van een video: een voice-over met ondertiteling. Ondertiteling zorgt er namelijk voor dat mensen die jouw animatie zonder geluid bekijken, jouw boodschap niet missen. Tim&Tom Producties neemt je mee: zo schrijf je het script voor een animatie video.

Lees hier waarom een animatie video laten maken een goed idee is.

Bepaal het doel van je animatie video

Een animatie video maak je, omdat je iets bereiken. Je wilt dat mensen na het bekijken van jouw video je product of dienst kopen. Of je wilt dat iemand de telefoon oppakt en jou belt voor een gesprek. 

Het script voor een animatie video moet een duidelijk doel hebben. Bepaal dus vooraf wat jouw doel is. Een duidelijk doel helpt je bij het schrijven van je script en later bij het maken van je animatie.

Je doelgroep: voor wie schrijf jij je script?

Wie wil jij bereiken met je animatie video? Zijn dat potentiële klanten die misschien iets bij jou gaan kopen? Of zijn de kijkers van jouw video al bekend met jouw product of dienst? 

Je schrijft een script voor één doelgroep. Het helpt om tijdens het schrijven aan een letterlijk persoon te denken. Als jij met jouw script heel duidelijk iemand aanspreekt, dan geldt dat ook voor jouw animatie video.

Welke tone of voice past bij jouw video?

“Hey, jij daar! Lekker script schrijven? Dat doe je zo!”

 “Wil jij scripts leren schrijven? Wij helpen je!”?

Jouw bedrijf heeft een bepaalde identiteit. Bij deze identiteit hoort een tone of voice: de manier waarop je als bedrijf jouw doelgroep aanspreekt. Het script voor jouw animatie video moet hierop aansluiten. Is jouw bedrijf vrij formeel? Maak dan niet plotseling een zeer informele video. 

Een voice-over die past bij de tone of voice van jouw script is ook belangrijk.

Het script schrijven

Het script voor een animatie video schrijven is anders dan een blog schrijven. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

“Wij helpen je bij het schrijven van het script voor je animatie video. Kom een keer bij ons langs en we kijken samen naar wat we voor jou kunnen betekenen.”

“Wil jij een pakkend script voor je video? Bel ons en we helpen je verder.”

Het eerste voorbeeld zul je eerder tegenkomen in een blog of artikel. Het tweede voorbeeld is beter geschikt voor een animatie video. Het script voor een animatie video is korter dan je zou denken. Wil je een video van 1 minuut? Dan heb je aan 150 woorden genoeg.

Houd in gedachten voor wie je het script schrijft. Kan er in de video snel gepraat worden of juist langzaam? Wat voor taalgebruik is gepast?

Vergeet tenslotte niet dat je een script schrijft voor een visueel communicatiemiddel. Je wilt dingen laten zien in je animatie video. Je ondertitel en voice-over zijn ondersteunend aan het beeld.

Schrijven, schrappen en herschrijven

Mooi! Je script is af. Lees de tekst hardop voor. Controleer of het klinkt als een script voor een animatie video of als een blog.

Belangrijk om te onthouden: schrijven is schrappen. Het kan vaak nog korter dan je denkt. Vergeet niet dat je een video maakt. Je kunt beter iets laten zien, dan het vertellen. 

Luister ter inspiratie eens naar deze animatie video’s.

Eindig je script en animatie video met een Call To Action

We komen terug bij het eerste punt: het doel van je animatie video. Je wilt dat de kijker iets doet. Spoor diegene dan ook aan iets te doen. Verwerk in je script dus altijd een Call To Action. 

“Neem contact met ons op”

“Vraag een offerte aan”

“Schrijf je nu in”

 

Zo schrijf je dus het script voor een animatie video. Laat je het schrijfwerk toch liever aan iemand anders over? Tim&Tom Producties werken met een ervaren tekstschrijver.

Vraag hier onze prijzenbrochure aan.