Wat kost een animatie?

Kosten Animatievideo
Gepubliceerd op: 01-12-2021

Geschreven door: Tom Roeloffs

Wat kost het laten maken van een animatie?

''Wat kost een animatie laten maken precies?''. Dit is een vraag die we vaak te horen krijgen. Een animatie inzetten als marketingtool is natuurlijk echt van deze tijd. Het is informatief, effectief en cool. Maar nu moet je nog een animatie laten maken. Hoe simpel dit soms ook lijkt, hier komt nog erg veel bij kijken. In deze blog geven we je een overzicht van alle bepalende factoren voor de prijs van een animatie.

Lengte van de animatie

Allereerst zijn de kosten van een animatie sterk afhankelijk van de duur van jouw video. Vaak zijn animaties rond de 60 of 90 seconden. Soms ook 30 seconden. Je kan zelfs alleen je logo laten animeren in 5 seconden. Je kan je voorstellen dat aan deze verschillende lengtes een ander kostenplaatje verbonden zit. Een korte animatie is nou eenmaal minder werk en dus ook goedkoper. Hoelang jouw animatie idealiter duurt, hangt af van een aantal factoren:

Welke boodschap wil je overbrengen?

Wat wil je precies vertellen in je animatie? Is dat alleen een korte aankondiging of wil je de kijker diepgaand informeren? Dit is van invloed op de lengte van jouw animatie.

Promotie of instructie?

Als promoten de intentie is, wil je de kijker snel prikkelen en enthousiasmeren. Als je daarentegen iets wilt uitleggen aan de kijker, dan is er al interesse en mag de video ook een stuk langer zijn.

Wie is de doelgroep?

Wil je jongeren aanspreken met een super cool en flashy filmpje? Dan kan je de animatie het beste kort en snel maken. Wil je wat uitleggen aan een wat oudere doelgroep? Dan moet de animatie rustig, duidelijk en overzichtelijk zijn. Dit maakt de animatie ook wat langer.

Illustratiestijl

Een animatie kan in heel veel verschillende soorten stijlen gemaakt worden. De illustratiestijl heeft veel invloed op de kosten van de animatievideo. 

Realistisch of creatief?

Je kan de illustraties van een animatie heel erg laten lijken op de realiteit. Dan krijg je een gedetailleerde stijl waar vaak veel tijd in zit. Je kan ook wat creatiever omgaan met de illustraties en een globale weergave van de werkelijkheid schetsen.

Creatieve stijl

Realistische stijl

Cartoon of modern?

Als je kiest voor een cartoon-stijl, dan zijn de illustraties in de animatie wat meer getekend. Ga je voor een meer moderne stijl, dan krijg je strakke illustraties die wat volwassener ogen. Dit wordt vaak gezien als een meer zakelijke stijl.

Cartoon stijl

Moderne stijl

Minimalistisch of gedetailleerd?

Voor het project Logistiek 020 hebben wij in een minimalistische stijl gewerkt waarbij we veel gebruik hebben gemaakt van lijnen. Dit is een strakke en moderne stijl met simpele illustraties. Deze illustratiestijl is weer heel anders dan een stijl met kleurrijke, gedetailleerde achtergronden. De animatie is daarentegen weer wat complexer. Zo zijn er veel creatieve overgangen tussen de scènes. Ook de complexiteit van de animatie zelf is dus van invloed op de kosten van de animatie. Dit lees je in het volgende kopje!

Minimalistische stijl

Gedetailleerde stijl

Complexiteit animatie

Naast de verschillende illustratiestijlen, zijn er ook  veel manieren waarop een animatie kan bewegen. Laat je alle details in de achtergrond bijvoorbeeld bewegen of leidt dit juist te veel af van wat je wilt vertellen? Wil je veel verschillende scènes  met snelle overgangen in de animatie of wil je een rustige animatie omdat je iets overzichtelijk wilt uitleggen? Zijn er personages die moeten lopen, rennen of fietsen? Dan kost het animeren een stuk meer tijd, dan wanneer je bijvoorbeeld een auto laat rijden. De prijs van een animatie is dus sterk afhankelijk van de complexiteit van het animeren. 

Voice-over

We raden altijd aan om een voice-over te gebruiken onder een animatie. Dit versterkt de boodschap die je wilt vertellen. We werken uitsluitend met professionele voice-overs. De professionele (Nederlandse) voice-overs kosten vaak tussen de €200 en €400. Wil je een voice-over in een andere taal? Ook dat is mogelijk. Dan ga je voor een professionele native speaker.

Audio

Een professionele animatie kan natuurlijk niet zonder bijpassende achtergrondmuziek. De achtergrondmuziek geeft extra sfeer en dynamiek aan de animatie. Daarnaast kan je sound-effects toevoegen om bepaalde bewegingen te benadrukken. Dit kan je zo gek maken als je zelf wilt. Ook deze elementen spelen mee in het bepalen van de kosten voor het laten maken van een animatie.

Conclusie

Er komt veel kijken bij de ontwikkeling van een animatie. Tim&Tom Producties levert maatwerk en dit kost vaak veel tijd. Toch kan je bij ons een animatie van 60 seconden al laten ontwikkelen vanaf €1500. Dit is een inclusieve prijs waar een professionele voice-over, ondertiteling, en zelfs onbeperkte revisierondes bij inbegrepen zitten. We werken altijd met een van tevoren bepaalde fixed-price offerte. Je komt dus nooit voor onverwachte kosten te staan!


Benieuwd naar de indicatieve tarieven per tijdsduur? Vraag hieronder onze prijzenbrochure aan!

The form contains errors