Video versterkt de interne communicatie van jouw bedrijf

Interne Communicatie Blog
Gepubliceerd op: 26-09-2022

Geschreven door: Anne Maurits

Video versterkt de interne communicatie van jouw bedrijf

Je wilt het liefst dat alles binnen jouw organisatie op rolletjes loopt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Miscommunicatie is een bekend begrip en komt helaas veel voor binnen bedrijven. Video versterkt de interne communicatie van jouw bedrijf. 

Wat is interne communicatie

“Interne communicatie is het beschikbaar maken, doorgeven en ontvangen van informatie van medewerkers van een organisatie en de organisatie zelf” (Interne Communicatie, sd). Het gaat bij interne communicatie om betrokkenheid en verbinding. En je raadt het al: hoe groter de organisatie, hoe moeilijker het is om informatie correct te delen. Ken je dat spelletje van vroeger? Je fluistert iets in iemands oor en die fluistert het weer in het oor van iemand anders. Je bent 6 mensen verder en de zin is al helemaal vervormd. Goede interne communicatie zorgt ervoor dat iedereen wél de juiste informatie ontvangt. 

Waarom interne communicatie prioriteit moet zijn

Idealiter staan alle neuzen van jouw medewerkers dezelfde kant op. Je werkt samen aan één gezamenlijk doel: de core business. Voordat dit kan, moet iedereen op de hoogte zijn van jouw bedrijf haar normen, waarden, ideeën, plannen en ga zo maar door. Is dit niet het geval, dan wordt alles één grote warboel en ontstaat er ruis en miscommunicatie. Interne communicatie heeft ook te maken met bijvoorbeeld trainingen, regels en belangrijke aankondigingen. In het kort: alles dat te maken heeft met goede bedrijfsvoering, begint bij duidelijke interne communicatie. 

Interne communicatiemiddelen

Het belang van interne communicatie is duidelijk. Gelukkig zijn er veel communicatiemiddelen en tools die jou helpen bij de interne communicatie. We noemen er een paar: 

 1. Nieuwsbrief
 2. Intranet/medewerkersapp
 3. E-mail
 4. Social media 
 5. Teamvergaderingen
 6. Feedbackformulieren
 7. Flyers/posters 
 8. Contactpunten (koffiezetapparaat!) 

Al deze middelen en tools zorgen ervoor dat jouw medewerkers contact kunnen opzoeken met elkaar én toegang hebben tot belangrijke informatie. 

Een communicatiemiddel dat vaak niet wordt genoemd in zulke lijstjes is video. Dit is opvallend, omdat je video kunt inzetten bij zeker 4 van bovengenoemde communicatiemiddelen. Laten we inzoomen op video. 

Video en interne communicatie(middelen)

Video versterkt de interne communicatie van jouw bedrijf op verschillende manieren én in meerdere situaties. 

Video versus de rest

De vier belangrijkste redenen om video te verkiezen boven andere communicatiemiddelen: 

    1. We leven in een digitaal tijdperk

Video is modern en simpelweg niet weg te denken uit de huidige maatschappij. Ieder mens kijkt per week uren aan videomateriaal: het is dé manier van kennis overdragen.

    2. Betrokkenheid is belangrijker dan ooit

Met video kun je gemakkelijker medewerkers betrekken bij de organisatie. Je kunt het bericht persoonlijker maken en, nog belangrijker, menselijker. 

    3. Beelden zeggen meer dan 1.000 woorden

Waarin kun je meer uitleggen: een e-mail van 200 woorden of een video van 1 minuut? In een video kun je veel meer vertellen, uitleggen en laten zien doordat je beeld combineert met tekst.

    4. We houden van Lui en Laagdrempelig

Actief een nieuwsbrief lezen of niets hoeven doen terwijl een beeldscherm tegen je praat? Het is zo veel gemakkelijker om een video te bekijken dan een tekst te lezen. Wil je dus iets belangrijks communiceren? Maak de informatie-overdacht laagdrempelig!

Soorten interne video’s

Je kunt video voor meerdere doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld voor:

 1. Trainingen
 2. Aankondigingen 
 3. Onboarding
 4. Bedrijfsinformatie  
 5. De lol! 

Misschien heb je zelf al in gedachte waarover je een video zou willen maken. Heb je dat niet? Vraag het je medewerkers. Wat zouden zij fijn vinden om te horen en zien van het bedrijf? Zijn ze vooral geïnteresseerd in belangrijke bedrijfsupdates? Of vinden zij video een geschikt middel om bij andere afdelingen te zien wat daar gebeurt? 

Wil je er in een vrijblijvend gesprek achter komen hoe video jouw interne communicatie kan versterken? Neem eens contact met ons op!