Hoe draagt video bij aan employer branding?

Illustratie Blog Employer Branding
Gepubliceerd op: 21-09-2022

Geschreven door: Anne Maurits

Hoe draagt video bij aan employer branding?

Jezelf op de kaart zetten als werkgever kan best lastig zijn. Je wilt indruk maken en eruit springen. Dat kan bijvoorbeeld met video. Hoe draagt video bij aan employer branding? En hoe maak je dan zo’n video?

Wat houdt employer branding in?

Employer branding: het in de markt zetten van jouw werkgeversmerk. Je bent niet alleen een bedrijf, je bent een identiteit. Met employer branding laat je zien wat jou interessant maakt als werkgever.

Voor wie maak je een werkgeversmerk?

Laten zien wie jij bent als bedrijf, als merk, doe je voornamelijk voor potentiële werknemers. Goed personeel is de basis van elke onderneming. Je wilt dat mensen jouw bedrijf kiezen als werkgever.

Een aantal jaar geleden had je als organisatie het personeel voor het uitkiezen. Momenteel zijn de rollen omgedraaid. De kandidaat is aan zet en kiest zorgvuldig waar hij wil werken. Voor hem wil je er als merk uitspringen en energie stoppen in employer branding. 

Vergeet niet dat je werkgeversmerk ook belangrijk is voor de gewone consument. Sta jij bekend als een goede werkgever? Dan zijn je producten en diensten ook gelijk aantrekkelijker.

Waarom is employer branding zo belangrijk?

Nederland kent onvoorstelbaar veel bedrijven. Kandidaten, en dus potentiële nieuwe werknemers, hebben de werkgevers voor het uitkiezen. Het is hierom niet voldoende om een ‘gewoon goed’ bedrijf te zijn met ‘gewoon goede’ producten of diensten. Ook met goede arbeidsvoorwaarden kom je er niet altijd.

Mensen willen gevoel hebben bij een bedrijf. Passen de normen en waarden van dit bedrijf bij mij als persoon? Hoe is de sfeer en de cultuur op de werkvloer? Je kunt je met employer branding onderscheiden van de concurrentie. 

Verschil employer branding en recruitment marketing

Je zou zeggen dat je met employer branding doet aan marketing. Precies zoals je een product zou verkopen, verkoop je je werkgeversmerk. 

Toch is er een verschil. Employer branding gaat om het creëren en vasthouden van een imago. Je wilt op de kaart staan als fijne werkgever. Bij (recruitment marketing) gaat het echt om het binnenhalen van kandidaten. Je plaatst specifieke content op sociale mediakanalen waarvan jij weet dat jouw doelgroep zich daar bevindt.

Waarom video gebruiken bij employer branding?

Met employer branding wil je een imago creëren. Dat doe je door jouw verhaal te vertellen. Video draagt bij aan employer branding doordat dit communicatiemiddel zich perfect leent voor storytelling. 

Een communicatie-uiting volledig in jouw huisstijl

Een (animatie)video kun je volledig naar jouw hand zetten. Van kleurgebruik tot lettertypes en muziek: stem alles af op jouw huisstijl. Wanneer dezelfde ‘look and feel’ van jouw website terugkomt in een video, draagt dit bij aan de kracht van herhaling. Jouw werkgeversmerk wordt sneller herkent en blijft beter hangen.

Bekijk hier hoe verschillende video’s eruit kunnen zien.

Je medewerkers aan het woord

In een employer branding video kun je jouw medewerkers aan het woord laten. Dit wekt vertrouwen bij de kijker. Het voelt persoonlijker en echt wanneer een medewerker over zijn ervaringen vertelt. Een pagina met ‘Wij van WC-eend…’ werkt niet.

Met video jezelf profileren

De sfeer en bedrijfscultuur komen veel beter naar voren in video. Los van het uiterlijk van de video, kun je ook bepalen op welke manier je de video maakt. Is het uptempo en snel? Of juist wat professioneler en rustig? Je kunt in een employer branding video laten zien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. 

Hoe maak je een employer branding video?

Je weet dat je werkgeversmerk belangrijk is en hoe video bijdraagt aan employer branding. Maar hoe maak je dan een employer branding video? Er zijn vier belangrijke stappen. 

Beginnen aan de tekentafel: wat is je verhaal?

Voordat je aan de slag gaat met de video, moet je jezelf wat vragen stellen. Wat zijn onze missie, visie en waardes? Is dat voor iedereen binnen het bedrijf duidelijk? Wat willen wij precies uitstralen? 

Je verhaal staat. Hoe ga je het vertellen?

Wie laat je in de video aan het woord? Wat gaat diegene dan zeggen? Wat wil je vertellen en hoe wordt het verteld? De video moet bij je bedrijf passen. Kies dus medewerkers die het merk daadwerkelijk uitstralen. Ook is het juiste taalgebruik van belang.

Het filmen en editen van de video: zelf doen of uitbesteden?

Een (employer branding) video maken is een vak apart. Heb je videotalent in huis? Doe het dan zelf! Het voordeel hiervan is dat de maker jouw bedrijf al door en door kent.

Zijn jullie als bedrijf heel goed in bijvoorbeeld programmeren, maar lukt een simpele foto schieten maar net aan? Besteed het maken van de video dan uit. Dit bespaart je een hoop frustratie en tijd. Bovendien kun je dan met de ervaren filmmakers ook nog sparren over hoe de video eruit moet komen te zien. 

Tijd voor de test: draagt video bij aan employer branding?

De video is af en klaar om te delen. Spannend! Verwacht nu niet dat je binnen een week resultaten ziet. Employer branding is een investering. Wacht het een paar maanden af en je zult zien dat de video zijn vruchten afwerpt. Jouw werkgeversmerk staat als een huis!

Hulp nodig bij het maken van je video? Neem contact met ons op en wie weet helpen wij jou verder.