Video gebruiken in je recruitment

Video Voor Recruitmentstrategie 03
Gepubliceerd op: 20-12-2022

Geschreven door: Anne Maurits

Op 4 manieren video gebruiken in je recruitment

Recruitment is een vak apart. Een vak dat je niet kunt volgen op een hogeschool of universiteit. Recruiten leer je door te doen en door af te kijken bij je collega’s. Op netwerkbijeenkomsten en kennisevents blijf je op de hoogte van de laatste technieken en trends. Eén vrij nieuwe ontwikkeling: video gebruiken in je recruitment. 

 

Wat is video recruitment?

Er wordt gesproken van video recruitment wanneer er in één of meerdere stappen binnen het recruitmentproces video wordt gebruikt. Ook als je slechts één video maakt, doe je dus al mee aan de ‘trend’ van video recruitment! 

 

Waarom video gebruiken in recruitment?

Je bent op zoek naar personeel. Helaas zijn er nog honderd andere bedrijven ook op zoek naar personeel. Bovendien zoeken mensen tegenwoordig niet zomaar een bedrijf om in te werken, maar zoeken zij een bedrijf dat ‘goed voelt’.

 

Hoe val jij dan op?

Video is een perfect middel voor het aantrekken van personeel. Zelfs als elk ander bedrijf ook video zou gebruiken, kun jij met video uniek zijn. Bewegend beeld biedt jou de mogelijkheid om origineel te zijn, de aandacht te trekken en je te onderscheiden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of met video is het mogelijk. Kleur, geluid, beeld, lettertype: vorm de gehele video naar jou en jouw bedrijf. 

 

Bewijs dat het werkt!

Fan van cijfers en concrete voorbeelden? Dit onderzoek toont het voor je aan: “According to CareerBuilder internal data [...] CareerBuilder clients receive a 34 percent greater 

application rate when they add video to their job postings.

 

Uiteraard zijn er nog veel meer redenen om video te gebruiken ten opzichte van bijvoorbeeld platte tekst. 

lees hier waarom je een (animatie) video zou moeten laten maken!

 

Soorten recruitmentvideo's

Het recruitmentproces bestaat uit verschillende stappen. Dit betekent dat je op meerdere moment video in kunt zetten. Wij maken een onderscheid in wervingsvideo’s en onboarding video’s. Per categorie noemen we twee voorbeelden. 

 

Wervingsvideo’s 

First things first: potentiële kandidaten moeten solliciteren. Hiervoor is het van belang dat de vacature én jouw bedrijf aanspreken. Laten we hier verder op ingaan. 

 

Vacaturevideo

Gebruik video om de vacature uit te leggen en de functie verder toe te lichten. Het is lastig om een goede vacaturetekst te schrijven. Nog lastiger is het om een vacaturetekst te schrijven die een goed beeld geeft van wat de functie exact inhoudt. Met video kun je laten zien en vertellen hoe de baan zal zijn, hoe leuk die wel niet is en hoe bijvoorbeeld een standaard werkdag eruit komt te zien. Dit zegt een sollicitant zo veel meer dan alleen een platte tekst!

 

Werkgeversvideo 

Jouw werkgeversmerk moet stralen. Zet jezelf, je collega’s en jouw bedrijf neer als een plek waar iedereen wel zou willen werken. Video is de perfecte manier om dit te realiseren. In een video kun je sfeer en cultuur naar voren laten komen en tegelijkertijd de werkomgeving laten zien. Ook is het slim om verschillende medewerkers aan het woord te laten. Zij kunnen namelijk pas echt goed vertellen hoe het eraan toe gaat bij jullie. Potentiële kandidaten zien dan snel of zij binnen jouw organisatie passen of niet. 

 

Onboarding video’s

Recruitment houdt niet op bij iemand aannemen. Het proces stopt nog niet bij het ondertekenen van een contract. De volgende stappen hebben ook veel te maken met HR. Iemand moet integreren binnen het bedrijf en vlot aan de slag kunnen gaan. Wat komt daarbij kijken?

 

Welkom heten

Je wilt dat jouw nieuwe aanwinst zich thuis voelt bij jou, het bedrijf en zijn of haar nieuwe collega’s. Hier komt een welkomstvideo goed van te pas. Dit kan een simpele, vrij korte, video zijn. Denk aan 30 seconden of maximaal 1 minuut. Laat meerdere collega’s de nieuweling letterlijk welkom heten in de video. Let hierbij op dat een luchtige video met humor vaak het beste werkt. 

 

Uitleg en training

Ook de praktische zaken van een nieuwe medewerker aannemen kun je leuker en gemakkelijker maken met video. Denk aan de huisregels uitleggen, kleine trainingen geven en het intranet uitleggen. Al deze zaken kun je op een vlotte manier toelichten met video. Dit is voor jou fijn, omdat je weet dat alle nieuwe medewerkers hetzelfde te zien krijgen. Voor de nieuwe medewerkers is dit echter ook fijn, omdat een video kijken simpelweg leuker is dan een lap tekst lezen!

 

Video gebruiken in je recruitment kan dus op verschillende manieren. Wij hebben er 4 toegelicht, maar er is uiteraard nog veel meer mogelijk. Weten waarvoor je video nog meer kunt inzetten? Neem contact met ons op of neem een kijkje op onze blogpagina!