Animaties inzetten bij e-learning - 3 redenen

Blog E Learnings
Gepubliceerd op: 01-05-2023

Geschreven door: Anne Maurits

Wil jij iets uitleggen aan een grote groep mensen? E-learning kan daarbij goed van pas komen. Animaties inzetten bij e-learning zorgt ervoor dat deze vorm van leren nog efficiënter wordt.

Wat is e-learning?

De ‘e’ in e-mail, e-commerce of e-learning staat voor electronic. E-learning betekent dus letterlijk electronic learning, ofwel online leren. Je hebt hiervoor een computer, laptop, tablet of mobiele telefoon nodig. Toen de term e-learning in 1999 voor het eerst werd gebruikt (Splintt), waren die laatste drie nog niet echt een optie!

Wanneer gebruik je e-learning?

De afgelopen jaren is de wereld gedigitaliseerd en deze digitalisering zal zich alleen maar verder uitbreiden. Een onderdeel hiervan is online lesmateriaal. 

Je kunt hier handig gebruik van maken wanneer je bijvoorbeeld geen tijd hebt om dezelfde stof meerdere keren aan verschillende mensen uit te leggen. Verschillende instanties en bedrijven hebben er baat bij om informatie digitaal aan hun doelgroep aan te bieden. 

Onderwijs

Onderwijsinstanties maken al jaren gebruik van digitale leeromgevingen. Middelbarescholieren kunnen op deze manier efficiënt iets worden uitgelegd of zelfs getoetst worden. Maar ook voor instanties als LOI, die voornamelijk volwassenen onderwijst, biedt e-learning uitkomst. Studenten kunnen hierdoor handig vanuit huis, zelfs ‘s avonds, studeren!

Onboarding

E-learning kan ook worden ingezet om nieuw personeel wegwijs te maken binnen de organisatie. Het kost tijd en energie om een eigen werknemer alle ins-and-outs uit te laten leggen. Veel gemakkelijker is het om in één keer alles te digitaliseren en dat te gebruiken voor al je toekomstige werknemers. 

Productuitleg

Ook voor iets kortere en eenvoudigere materie wordt e-learning gebruikt. Wanneer je een nieuw product hebt gekocht, kan het handig zijn om hier wat uitgebreidere uitleg bij te krijgen. Dit kan goed in de vorm van een digitale les. 

Animaties inzetten bij e-learning

E-learning is in principe niets anders dan informatie uit een boek digitaliseren. Dit is dus vaak platte tekst met eventueel plaatjes en bijbehorende vragen. Daar is niets mee mis, maar je loopt wel een mooie kans mis. Je kunt namelijk perfect animaties inzetten bij e-learning. We geven je 3 redenen.

Makkelijker te begrijpen

Met animaties kun je complexe onderwerpen op een interactieve en boeiende manier uitleggen. Breng snel en eenvoudig informatie over en licht gemakkelijk ingewikkelde stof toe. Denk bijvoorbeeld eens aan jouw huis. Wat is eenvoudiger: aan iemand uitleggen hoe jouw huis is ingedeeld of een plattegrond laten zien? 

Bovendien zorgt het verhalende aspect van een video er ook voor dat mensen de stof makkelijker begrijpen! 

Vele malen leuker!

Droge tekst of een kleurrijke video. Zeg nou zelf… wat is leuker? Natuurlijk is het belangrijk dat de kijker de informatie goed tot zich neemt, maar plezier is daar ook een onderdeel van! Bewegend beeld is interessanter en houdt de aandacht beter vast. Wanneer iemand het leuk vindt om te leren, gaat dit automatisch gemakkelijker. 

Beter te onthouden

Dynamisch beeld blijft beter hangen in het geheugen. “Beeld wordt 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. 80% van de dingen die je ziet onthoud je, terwijl je slechts 20% onthoudt van wat je leest. Kort samengevat: je kunt in veel minder tijd veel meer informatie overbrengen als dit visueel is”, (Aandagt). 

 

Animaties inzetten bij e-learning kent dus vele voordelen. Maak e-learning nog efficiënter en ga aan de slag met animatievideo’s! Uiteraard zijn wij er voor je als je hulp nodig hebt. 

 

Er zijn trouwens een heleboel redenen om specifiek animatievideo's te gebruiken ten opzichte van gewone video’s. Lees ze hier!