Adverteren met video op YouTube

Blog Adverteren Op Youtube
Gepubliceerd op: 08-03-2023

Geschreven door: Anne Maurits

Adverteren met video op YouTube

Sociale media staan er vol mee: advertenties. Iedereen wilt immers zijn product of dienst verkopen. Adverteren met video op YouTube is een van de meest voorkomende marketingstrategieën. Wij nemen je mee in de wereld van YouTube.

Adverteren met video

Advertenties heb je in verschillende soorten, maten en vormen. Video is daar één van en dit is meteen een van de populairste. Dit komt door sociale media, zoals Instagram en TikTok, waarbij video een grote rol speelt. In een eerder artikel gaven we tips voor het adverteren met video op sociale media. 

Voordelen van adverteren op YouTube

Ja, TikTok en Instagram zijn populair. Dit wil echt niet zeggen dat zij het winnen van videoplatform YouTube. Miljoenen mensen kijken dagelijks video’s op YouTube. Zij worden ook continu blootgesteld aan advertenties. Waarom is adverteren op YouTube een goed idee?

YouTube bereikt de hele wereld

YouTube is na Google de grootste zoekmachine ter wereld én YouTube heeft dagelijks gemiddeld 30 miljoen bezoekers. Het bereik van dit platform is dus ongekend groot. 

Gericht targetten op YouTube

Alle activiteiten van YouTube-bezoekers worden secuur vastgelegd. Daardoor krijg je als kijker ook voorgestelde video’s; YouTube weet precies wie wat kijkt en interessant vindt. Deze informatie kun jij als adverteerder ook gebruiken. Zo weet je precies op welke plekken jouw advertentie het best past.

Voor elk budget wat wils

Je kunt op verschillende manieren adverteren op YouTube. Bij elke vorm hoort ook een ander prijskaartje. Voor sommige advertenties betaal je zelfs pas wanneer iemand écht een geïnteresseerd lead lijkt te zijn. Je kunt je marketingbudget dus heel selectief inzetten op YouTube.

Vormen van videoadvertenties op YouTube

Er zijn 3 soorten advertenties op YouTube:

  1. InStream 
  2. Bumper
  3. Discovery

InStream Ads

InStream Ads zie je misschien wel het vaakst op YouTube. Deze videoadvertentie speelt af vóór de video die iemand wil zien en kan worden ‘geskipt’ na 5 seconden. Je betaalt pas voor deze advertentie wanneer iemand langer dan 30 seconden heeft gekeken. Dit zorgt ervoor dat je niet betaalt voor mensen die waarschijnlijk toch niet geïnteresseerd zijn in jouw product. Handig!

Let er bij deze advertentievorm dus goed op dat je kernboodschap binnen 5 seconden duidelijk is. Pak meteen de aandacht, zodat je advertentie niet wordt geskipt.

Bumper Ads

Bumper Ads lijken een beetje op InStream Ads. De advertenties zijn maar 6 seconden lang en kun je als kijker niet skippen. 

Bij Bumper Ads moet je dus je gehele verhaal in een zeer korte tijd vertellen. Gebruik deze soort advertentie als je je naamsbekendheid wilt vergroten en een makkelijk te onthouden boodschap hebt. Je betaalt bij Bumper Ads per 1.000 views.

Discovery Ads

Ten slotte kun je kiezen voor Discovery Ads. Deze video’s zie je op de homepagina van YouTube, tussen zoekresultaten en onder of naast de video die aan het afspelen is. Deze advertenties target je op zoekwoorden. Hierdoor weet je dat relevante mensen jouw video kunnen bekijken. 

Je betaalt voor Discovery Ads per klik. Je doelgroep moet immers eerst op jouw video klikken, voordat hij afspeelt. Hierdoor heb je ook minder resultaten dan bij de vorige twee advertentievormen.

Tip: denk aan de ABCD

En nee, hier bedoelen we niet het alfabet mee. Met het ABCD-model zorg jij voor een effectieve advertentie! 

Attention

Zoals al eerder gezegd zijn de eerste paar seconden van jouw advertentie onwijs belangrijk. Grijp de aandacht door wat je zegt, laat zien of laat horen. Je wilt dat je doelgroep benieuwd is naar de rest. 

Brand

Zorg ervoor dat jouw merk duidelijk in de video naar voren komt. Dat kan door het logo te laten zien, maar ook door de merknaam te benoemen. Je wilt niet dat iemand jouw video bekijkt en zich jouw merk niet herinnert.

Connect

Je wilt de verbinding aangaan met jouw doelgroep voor een langdurige relatie. Die verbinding kan al beginnen bij jouw korte advertentie. Vertel een aansprekend verhaal waarin de kijker zich herkent of roep gevoelens bij diegene op. 

Direct

Zorg er tenslotte voor dat je duidelijk communiceert. Wat wil je vertellen, en vooral, wat wil je van jouw doelgroep? Moeten zij iets onthouden? Ergens op klikken? Een product kopen? Wees direct en overtuigend. 

 

Is adverteren met video op YouTube iets voor jou? Hopelijk ben je met dit artikel wat wijzer geworden en behaal jij binnenkort je marketingdoelstellingen!