Hoe maak je een storyboard voor je video?
Geschreven door: Anne Maurits
Wat is een storyboard?
Je kunt stellen dat een storyboard niet veel verschilt van een stripverhaal. Je gebruikt een storyboard namelijk om je idee uit te werken in meerdere, kleine beelden. Zo krijg je een visueel overzicht van wat er gaat gebeuren in de video. Combineer de beelden met tekst en je hebt een ideaal uitgangspunt voor het maken van jouw video.
Waarom heb je een storyboard nodig?
Als regisseur of animator is het niet prettig om vanuit het niets te beginnen met een video. Het is nodig om te weten hoe het verhaal ongeveer gaat lopen en wat de visie van de schrijver of klant is. Daarnaast zijn er andere redenen om een storyboard te gebruiken. We noemen er drie.
Orden je gedachten
Je barst van de ideeën! Hoe moet je dat allemaal onthouden als je gaat beginnen met filmen of animeren? Een storyboard helpt je om al je gedachten op te schrijven en je beste ideeën te kiezen.
Mis geen detail
Wanneer je meteen begint met filmen, kun je in the heat of the moment belangrijke details vergeten mee te nemen. Als het op papier staat en je volgt het storyboard, weet je zeker dat je niks mist!
Bespaar tijd
Maar het kost toch tijd om een storyboard te maken? Ja, dat klopt. Maar geloof ons, uiteindelijk gaat dit een hoop tijd schelen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Als het storyboard staat, hoef je nergens meer 2x over na te denken. Bovendien verkleint dit de kans op fouten later in het proces!
Waar bestaat een storyboard uit?
Een storyboard is meer dan alleen plaatjes. Elk storyboard bevat de volgende onderdelen:
- Stilstaande beelden en eventuele figuren
- Gesproken tekst van de figuren
- Voice-over tekst
- Bijschrift over wat er gebeurt in de scène
- Aanwijzingen voor de regisseur of animator
Stappenplan voor een storyboard
We nemen je mee in het proces van een storyboard maken.
1. Je doel bedenken
Laten we bij het begin beginnen. Voordat je begint aan je storyboard, moet je een duidelijk beeld hebben van wat je wilt bereiken met je video. Dat is de rode draad van het gehele proces. Als er gesproken tekst bij de video hoort, dan is deze stap al verwerkt in het script.
2. Verzin er een verhaal bij
Hoe raak je je doelgroep? Wat spreekt hen aan? In deze fase is het belangrijk om te brainstormen. Verzin een verhaal waarmee je de kijker kunt inspireren of aanzetten tot actie. Een simpele ‘koop dit product’ gaat niet werken. Het script is hier wederom de basis, maar met beeld komt een verhaal pas echt tot leven. Durf dus creatief te zijn!
3. Maak een tijdlijn. Wat gebeurt wanneer?
Houd hierbij rekening met hoe lang de video gaat duren. Het is nodig om in deze fase prioriteiten te scheiden van bijzaken. Wat verdient de meeste aandacht? Wat kan korter in beeld komen of zelfs helemaal niet? De video moet voor de kijker een logisch verloop hebben, anders haakt hij af.
4. Ga aan het tekenen
Laat stap voor stap zien wat er gebeurt, wat er te zien is in de scène en welke bewegingen daarbij horen. Maak je een animatievideo? Bedenk dan wat je tekenstijl is en welke kleuren je gaat gebruiken. De meest logische keuze is om je huisstijl aan te houden. Een illustrator kan je hier verder bij helpen.
5. Teksten toevoegen.
Bedenk welke tekst belangrijk is en verwerk dit in je storyboard. Wanneer wordt die ene belangrijke zin bijvoorbeeld gezegd en door wie? Een figuur in de video of een voice-over? Zet in deze fase ook belangrijke aanwijzingen voor de animator in je storyboard. Benoem bijvoorbeeld wanneer je wilt dat iets wordt ingezoomd.
→ Tip: vergeet het script er niet bij te pakken! Hier staan de belangrijkste teksten en aanwijzingen in.
Van storyboard tot video
Hopelijk hebben we de vraag ‘Hoe maak je een storyboard?’ voor je beantwoord. Kom je er nog niet helemaal uit? Er zijn online veel tools te vinden die het maken van een storyboard eenvoudiger maken, zoals Dropbox, Miro of Canva.
Uiteraard kun je ook bij ons terecht voor tips en tricks óf we nemen de taak van je over. Onze illustrator Tim heeft vaak de beste ideeën en als je wilt, maak Tom er gelijk een video van!